jueves, 1 de marzo de 2018

Leído: El paper de paret groc de Charlotte Perkins Gilman

El paper de paret groc - Charlotte Perkins Gilman. Barcelona: Laertes, 2016. 134 p.
Edició d'Eulàlia Lledó. Traducció de Montserrat Abelló


Un cuento gótico escrito por una mujer y protagonizado por una mujer, que sufre una depresión, entiendo que depresión post-parto, aunque ni en el texto se aclara ni los comentarios de Eulàlia Lledó aparece, y que se aloja en una habitación con un papel de la pared de color amarillo. Y aquí la protagonista explica los sentimientos que le sobrevienen cada vez que mira esa pared, y nos imaginamos lo que pudo suceder en esa habitación.
El cuento es una rara avis para su época, pero lo que más me ha gustado ha sido el análisis de Eulàlia Lledó de la obra, y el recorrido que hace por la vida de Charlotte Perkins Gilman, y su relación con el movimiento feminista de inicio de siglo, muy interesante.
---
El paper de paret groc il·lustra una desfeta mental i la narra amb extraordinari i sostingut tremp, ull clínic i agudesa psicològica. Inserit en el marc d’un conte gòtic, és un esborronador al·legat a favor de la insubmissió de les dones respecte a la fèrula marital i al poder patriarcal. Tan bon punt es va publicar va causar una tremenda impressió i va ser considerat una obra clàssica de la literatura de terror. És una peça indiscutible del cànon literari estatunidenc, així com una baula del de la literatura escrita per dones. Una obra mestra.
---
PERKINS GILMAN, CHARLOTTE
Precursora en el seu temps a desenvolupar una perspectiva humanista i feminista, Gilman ha estat redescoberta i seguida entusiàsticament per les feministes contemporànies. Expressant els desitjos de dones i homes oprimits per l’ordre social d’aquella época, Gilman va exposar hàbilment les seves idees amb una agudesa que sovint es trova a faltar en les obres polèmiques.

1 comentario: