lunes, 13 de abril de 2015

Leído: El nét del pirata de Manuel Cuyàs

Manuel Cuyàs, El nét del pirata. Barcelona: Proa, 2014. 286 p.

Esta obra es una autobiografía de Manuel Cuyas, es periodista, tertuliano de radio y conocido por ser el biográfo oficial de Jordi Pujol, ex presidente de la Generalitat de Catalunya, aunque claro con todo el escandalo que se monto hace un año por su situación económica en Andorra y Suiza pues como que no debe decirlo a bombo y platillo.
Es una obra entretenida y que explica su vida en una pequeña ciudad catalana, Mataró, conocida por su industria textil y por ser el primer destino del tren de Barcelona, a parte de esto y a pesar de lo que Cuyàs pueda decir en el libro, poco más se conoce de Mataró, ya que destino turístico no es, sus playas al menos hasta hace unos años, no valían gran cosa, también estamos hablando de un litoral, el barcelonés, que tiene autentica joyas.
Me ha llamado la atención que sea la típica obra escrita por un hombre, donde las mujeres, exceptuando honrosas excepciones, apenas aparezcamos, las referencias a su mujer, Núria, son escasas y frías, supongo que para mantener el anónimato.
Me ha gustado la explicación dentro de la obra del porqué del título, ni su abuelo era pirata ni Cuyàs es su nieto.
Los dos capítulos en los que habla de Jordi Pujol, los he leído con sumo atención, ya que fueron escritos antes del escandalo y refleja la adoración que la clase media catalana tenía por Jordi Pujol, su caída del pedestal ha sido tremenda y ha dejado huérfanos (metaforicamente hablando) a toda una generación de catalanes.
Es de aquellas obras que sólo recomendaré a mataronenses y afines.


---
Frases:

Com que era petit, no sabia que els mestres que ens acompanyaven podien ser millors.

De joves som uns tocasons paralitzats per la vergonya i el sentit del ridicul.

---
Amb un somriure als llavis i des de l’observatori de casa seva, Manuel Cuyàs evoca la història de la seva família i el descobriment d’un món que canvia i que té un punt àlgid en la nevada del 62. Ens remuntem al llegendari avi pirata, enriquit a l’oceà Atlàntic i confident de Garibaldi, i a la seva dona, que volia morir verge, per després conèixer l’àvia decidida que cantava òpera, el pare dibuixant, la mare que tenia un teler a casa, i tot un seguit de tipus fascinants i pintorescos en una ciutat mitjana del país situada entre mar i muntanya. Arriben els immigrants del sud, els nou-rics estrenen cotxes espaterrants, l’Ajuntament substitueix els tramvies per uns autobusos que no caben als carrers i, en un món on res no funcionava, comencen a baixar d’Andorra el duralex i les cafeteres italianes, inici de l’epitafi de Franco. El nen es fa home involucrant-se en l’activitat cultural i política, enamorant-se, anant al cine a Perpinyà i iniciant-se en el periodisme, professió que el durà a col·laborar en la redacció de les memòries de Jordi Pujol i, ara mateix, a escriure amb una prosa amena i expressiva aquest deliciós llibre basat en els propis records.


Manuel Cuyàs (Mataró, 1952), llicenciat en Història de l’Art, ha estat professor i gestor cultural. Ha escrit diversos llibres sobre Mataró i el Maresme, i ha col·laborat en la redacció dels tres volums de les memòries de Jordi Pujol. Actualment escriu un article diari a El Punt Avui. Participa també en tertúlies a RAC1, Catalunya Ràdio, TV3, 8TV i TVE.            

No hay comentarios:

Publicar un comentario